5 x gezond ontbijt

Havermout

Havermout met noten en vers fruit

Bereid een kom havermout volgens de aanwijzingen op de verpakking, met water of melk naar keuze. Voeg vers fruit toe, zoals plakjes banaan, bosbessen of aardbeien. Garneer het geheel met een handje ongezouten noten, zoals amandelen, walnoten of hazelnoten, voor wat extra eiwitten en gezonde vetten. Optioneel kun je ook wat chiazaad of lijnzaad toevoegen voor extra vezels.

Griekse yoghurt met granola en honing

Schep een flinke portie Griekse yoghurt in een kom. Voeg een handje zelfgemaakte of suikervrije granola toe voor een knapperige textuur en vezels. Druppel er wat honing overheen voor een natuurlijke zoetheid en werk af met vers fruit naar keuze, zoals frambozen of stukjes mango.

griekse yoghurt
acai bowl

Smoothiebowl

Blend een handvol spinazie of boerenkool met een banaan, een klein stukje avocado, een half kopje bevroren fruit (zoals ananas of mango) en wat water of plantaardige melk tot een gladde, romige smoothie. Schenk het mengsel in een kom en garneer met vers fruit, noten en zaden, zoals pompoenpitten of zonnebloempitten.

Avocadotoast met ei

Rooster twee sneetjes volkorenbrood en beleg ze met geprakte avocado. Breng op smaak met wat zout, peper en eventueel chilivlokken. Kook of pocheer twee eieren en leg ze op de avocado-toast. Voor een extra smaakdimensie kun je wat cherrytomaatjes en verse basilicum toevoegen.

avocado toast
chia pudding

Overnight chia pudding

Meng in een afsluitbaar potje 3 eetlepels chiazaad met 1 kopje plantaardige melk naar keuze, zoals amandelmelk of kokosmelk. Voeg eventueel een theelepel honing of ahornsiroop toe voor wat zoetheid. Laat het mengsel minimaal 4 uur of een hele nacht in de koelkast staan, zodat de chiazaadjes de melk kunnen absorberen en een puddingachtige textuur krijgen. Serveer de chia pudding met vers fruit, zoals aardbeien of kiwi, en een handje ongezouten noten voor wat extra crunch.